2010. április 4., vasárnap

Vásárlási tippek eddigi tapasztalatok alapján


1. Akkor szeretsz igazán egy ruhát, ha három hónap múlva is ugyanúgy szeretnéd, mint akkor, amikor rájöttél, hogy kell neked egy olyan. Nekem a Milky-chan amolyan love at first sight volt, de volt olyan ruha is, ami először nem fogott meg, csak később. Ne vegyél meg mindent, amit először meglátsz. Főleg nem akkor, ha úgy érzed, drága, vagy csak egy kicsit tetszik. Akkor inkább várj, hátha lesz később olcsóbban is. Gyűjtögess szorgalmasan, és majd ha kicsit több pénzed lesz, akkor vásárolj. Az aukciós oldalakon is érdemes körülnézni, mielőtt vásárolsz (például Moboku), mivel jó dolgokat lehet találni, sokszor áron alul. Érdemes egyszerre több dolgot venni, lehetőleg egy eladótól/egy shopping service segítségével, úgy gazdaságosabb.

2. Ha EGL-en vásárolsz, érdemes odafigyelni néhány egyszerű dologra. Először is tudni kell legalább annyira angolul, hogy megérsd a szabályokat, ezeket el kell olvasni, meg kell emészteni. Ha meglátsz egy ruhát, ami nagyon megtetszik, mielőtt megvennéd, bizonyosodj meg, hogy jók-e a méretek és nézd meg az eladó feedbackjét. Ha a feedbackből látod, hogy az eladóval már voltak problémák, illetve nincsen feedback-je, akkor szerintem inkább ne vásárolj tőle (elvileg az ebay feedback is jó, már ha valóban a sajátja, és nem másét linkelte be). Ha bizonytalan vagy, kérd meg az eladó lolit, hogy fényképezze le az árut egy kis papírral, amin rajta van az EGL-en használt neve, dátummal együtt. Így legalább biztos lehetsz benne, hogy megvan neki a ruha... volt már olyan eset, amikor valaki olyan hivatalos képeket alakított át, amiken mindenki kedvenc ruhája, a Sugary Carnival volt... nem egy szép történet, jópár loli besétált a csapdába. A figyelmes loliták eleve odateszik a kis papírkát a ruháik mellé, de még mindig sokan vannak, akik nem... és igen, olyan eset is volt már, amikor egy lány más Pupéjáról lopta el a ruhák képeit. Szóval nagyon résen kell lenni!

3. A Paypal használatát meg kell tanulni (nagyon könnyű egyébként, semmi extra), az eladó általában küld egy invoice-t, amit egy kattintással kifizethetsz. Te is elküldheted a pénzt, de nem ajánlom, hogy ajándékként küldd (kivéve ha nagyon megbízol az illetőben), nagy összeget semmiképp ne, mert ha bármi történik, nem követelheted vissza. Ha mégis úgy alakul a helyzet (Mana-sama mentsen meg tőle, de előfordulhat), hogy nem küldik el a ruhádat (ha egy hónapon belül nem ér ide, akkor az már nem jó jel, általában legkésőbb 2-3 hét alatt meg kell érkeznie), főleg, ha EMS-sel jön vagy Európán belül van), Paypalon keresztül 45 napig visszakövetelheted a pénzedet (Paypal dispute, Paypal claim). Amíg fennáll ez a szomorú helyzet, az eladó Paypal-ja lefagy, és ha minden jól megy, visszakapod a pénzedet, amit levonnak az eladó Paypaljáról (már ha előtte nem vette ki a pénzt és lógott meg vele). Ha Paypal dispute-ra kerül a sor, soha ne engedjetek: ne szüntessétek meg a dispute-ot, csak mert az eladó ezt kéri. Amint megszünteted, ő újra használhatja a Paypalját és gyorsan kiveheti róla az összes pénzt... a ruhádat meg úgysem fogja elküldeni, főleg, ha soha nem is volt meg neki. Egyébként ha egyszer megszüntetted a Paypal dispute-ot, nem nyithatod meg újra, szóval hagyd, hogy a Paypalosok intézzék az ügyet. Ha tényleg nem csaló az illető, majd akkor megszünteted a Paypal dispute-ot, ha megkaptad a ruhát.

4. Fordított eset, amikor te adsz el valamit: volt olyan eladó, aki jóhiszeműen elküldte a ruhát, mielőtt megkapta volna a pénzt. Ilyet soha ne csinálj! Csak akkor küldd el a cuccokat, ha megkaptad a pénzt. Tudom, ez evidensnek tűnik, de volt már ilyen sajnos, és az a szegény lány 200 eurót veszített a naivitása és jóindulata miatt, amiért feladta a postán a ruhát, mielőtt megkapta érte a pénzt.

Sorkizárás5. A nemzetközi posta drága. Nagyon drága (csak egy példa: a Ribbon Dollom nagyjából 1 kg volt, és 7500 Ft-ot fizettem a szállítására, természetesen EMS-sel). A legbiztonságosabb szállítási mód az EMS, mert van hozzá nyomkövetés és biztosítás is. Ha bizonyíthatóan a posta hibája miatt veszett el a ruha, annyi pénzt kapsz, amennyire biztosítva volt a csomag. Egyébként nekem a normál szállítással sem volt még problémám (a Marine Rose egy hét alatt ideért, de mondjuk Európán belül volt, de Japánból is megérkeztek egy hét alatt a Strapyás dolgok és a fehér blúzom is, amit egy lánytól vettem). Szerintem nagyobb értékű dolgokat érdemes EMS-sel kérni, inkább fizessünk rá kicsit többet, minthogy elvesszen a csomag (főleg, ha a vám miatt kisebb összeg van ráírva). Egyébként mindig bizonyosodjunk meg arról, pontosan mennyibe kerül a szállítás és mennyire éri meg valamit megrendelni: ne járjatok úgy, mint én a Qutielanddel (teljes sztori itt olvasható, nagyon tanulságos, a lényeg, hogy a 16500 Ft-os ruhára és az 5000 Ft-os alsószoknyára 15000 Ft szállítási költséget fizettem, és igen, ma is az infarktus kerülget, ha rágondolok, és legszívesebben rászabadítanám az összes Usakumyát azokra, akik a kínai EMS árak meghatározásánál Magyarországot az afrikai és Izraelhez hasonló államok közé sorolták). Ettől függetlenül imádom a cuccokat, amiket onnan rendeltem (bár a ruha még nem lett felavatva), és nagyon jó a shopping service-ük, csak a szállítás miatt nem éri meg bármit is venni tőlük, sőt a ruhákat is drágán adják. Egyébként ha lehet, és van rá igény, akkor többen rendeljetek egy helyről: így megoszlik a postaköltség és sokat spórolhattok.

6. A vámokkal nagyon kell vigyázni. A 22 eurós vámhatár röhejes, ha ajándékként küldik a csomagot, akkor azt hiszem, 45 euró a határ, de elvileg a 100 dolláros csomagok is simán átmennek a vámon (Nekohime azt mondta, a Celga 98 dollárt ír a csomagokra). Szóval az a lényeg, hogy érdemes kisebb összeget íratni a csomagra. EMS-sel küldött csomag nagyon ritkán veszik el, és szerintem érdemesebb inkább kockáztatni, mint a teljes árat ráíratni a csomagra, aztán a 40% vámot kifizetni. Az összes csomagot úgysem ellenőrzik, ám ha a csomagra írt összeg meghaladja a határt, a csomagot valamiért túl nagynak/furcsának/gyanúsnak találják a vámosok, akkor fennakadhat a vámon, ami azért elég nagy hercehurca. Ezért nem érdemes közvetlenül a lolimárkák angol oldalairól vásárolni, inkább használjatok shopping service-t. A Bodyline-nál pedig ügyeljetek arra, hogy a lolicuccok és a szállítás együttes összege ne haladja meg a 120 dollárt (a tranzakció végén ne felejtsétek el bejelölni az elnegyedelést, így még vámmentes lesz a csomag.

7. Shopping Service-ek közül csak néhányat ismerek, akik nagyon jók: Chibi Tenshi (Angelic Pretty és Swimmer), Mochimachine (hetente 10 shopping service-t vállalnak, és Tokyo bármelyik boltjából bármit meg tudnak venni, illetve Mbok és Yahoo aukciókat is vállalnak). Ha valamilyen kínai, Taobao cuccra vágytok, akkor Yikyu biztosan meg tudja szerezni (Secret Shop), és ugye itt van még a Qutieland is (nagyon barátságosak és precízek, de a szállítás méregdrága, ezért nem ajánlom senkinek, kivéve azoknak, akinek van Ausztriában olyan rokonod/ismerősöd, aki megengedi, hogy a címére küldjék a csomagodat).

8. Lucky Packek januárban és augusztus végén esedékesek, egy LP-t érdemes akár több lolinak is bevállani, de ezt előre beszéljétek meg, hogy az adott pillanatban legyen pénzetek. Leárazások pedig karácsony után szoktak lenni, érdemes őket kivárni, mert új Angelic Pretty, Baby vagy Meta ruháknál 30% kedvezmény azért már elég jó.

9. Mindebből csak azt akartam kihozni, hogy okosan gazdálkodjatok a megtakarított pénzetekkel. Nem kell mindent elkapkodni, tudom, mindenki azt szeretné, hogy azonnal itt teremjen az álomruhája, ezzel én is így vagyok... ugyanakkor, hacsak nem vagytok milliomosok, akkor megéri várni. Igenis 1000 Ft is számít (mert sok kicsi sokra megy, meg egyébként is, bármikor jöhetnek nehezebb idők, amikor jól jön a megtakarított pénzecske, már ha valaki megengedheti magának, hogy megtakarítson). Ha elhatározod magadat valamilyen loliruha mellett, akkor érdemes az arra szánt pénzt egy külön pénztárcába, perselybe gyűjtögetni, és csak végszükség esetén másra költeni.

10. Utolsó jó tanács: szerezz be egy Usakumyát, mert a macinyuszik segítenek az okos döntésekben. A ruhatárad ne csak neked, hanem a macinyuszidnak is tetsszen! Törjetek együtt világuralomra!

Egyébként kiegészítettem egy kicsit a kívánságlistámat, ami ugye korábban sem volt valami szerény, most meg aztán pláne nem. Az AP rendelést még át kell gondolnom, pontosabban a fagylaltos kardigán ügyét. Nagyon szeretném azt a kardit, de ahogy Nana is mondta: jelenleg nincs igazán olyan lolita cuccom, amit felvehetnék hozzá (mondjuk attól még hétköznap lehet hordani). És nem hiszem, hogy össze tudok gyűjteni annyi pénzt, hogy megvegyem. A Jelly szoknya is tetszik, de ahhoz képest, hogy semmi extra nincs benne, elég drága. Arra gondoltam, hogyha már mindenképpen nem bírom ki, hogy ne rendeljek, akkor esetleg veszek egy Jelly csuklómandzsettát, mert annyira gyönyörű. Csak ezzel még nagyobb a probléma, mint a kardival, mert csuklómandszettát nem loli ruhákhoz sem tudok hordani, tehát hétköznap sem vehetem fel, majd csak akkor, ha összeszedem a money-t a Dreamy Doll House-ra. Egy OTK zokni is jó lenne, esetleg Wonder Cookie printes? És nagyon szeretnék egy olyan Baby zoknit is, ami fehér és Usakumya van rajta. Az is lehet, hogy várok még a rendeléssel és gyűjtögetek még egy kicsit. Nem akarom elkapkodni. Mert ugye már többször megjártam azzal, hogy elkapkodtam a dolgokat: amikor egy lolinak van pénze, hajlamos átgondolatlanul vásárolni, aztán meg csak a fáj a szíve, ha elfogyott a pénz és ezért nem tud Usakumyát venni. Ugyanezért nem sikerült Angelic Pretty és Baby LP-t vennem januárban, és emiatt még mindig haragszom magamra. Mindegy, egyszer akkor is lesz Usakumyám!!!

Nana saját tapasztalatai, melyek szintén nagyon hasznosak:

1. Kevés tőkével ne hajtsunk vadiúj dolgokra. A 20-30 százalékkal leárazott márkás ruha még így is drágább, mint egy használt ruha. (Sakura azért hozzátesz egy kivételt: Melty Csoki, mert az használtan még drágább, mintha újonnan vettük volna.)

2. Mindent be lehet utólag szerezni, nincsenek "kihagyhatatlan" vásárlási lehetőségek. Egy ruha többször is, több színben is felbukkanhat egl sales-en vagy japán aukciós oldalon, ezért nem érdemes azzal beleugrani, hogy "ez csak most van".

3. Szerintem a legfontosabb saját tapasztalat: minél olcsóbb egy adott loli dolog, amit megvennél, arányaiban annál drágább rajta a járulékos költség, ezért nem éri meg kis dolgokat egyesével venni. Csak két példa:
- szeretnék venni egy vadiúj Baby zoknit. Mivel el akarom kerülni a vámot, shopping service-t használok. A 2500 yenes zoknira (5000 forint) ráfizetek minimum 400 yen service fee-t (800 forint), 4,5% paypal fee-t, ez már kapásból 3100 yen, és akkor még haza is postázod, ez további 1400 yen, vagyis megvetted a 2500 yenes zoknit 9000 forintért. Egy pár zoknit!
- kinézel egy hajpántot Mobukun, ami mondjuk 1200 yenbe kerül. Mivel a Celgának dollárban kell fizetni, ez már alapból 15 dollár. Ha megnyered az auckiót, kell rá fizetned 10 dollár service fee-t, 10 dollár belföldi postát, 2 dollár bankköltséget, és ugyancsak minimum 14 dollár rá a nemzetközi posta. Vagyis az 1200 yenes hajpántot megvetted 10 200 forintért!

Japánból vásárolni, akár boltból, akár Mobukuról, csak 5-10 000 yennél drágább, nehezen beszerezhető, ritka dolgot érdemes, de a legjobban ruhacsomagokat és lucky packeket éri meg venni. Ezekből ha valami nem tetszik, eladhatod, és legalább a csomag árának egy részét visszakeresed vele.

Köszi, Nana, hogy ezeket megosztottad velem. Az LP dologhoz hozzáteszem: a csomag árának egy részét valóban vissza lehet keresni, vagy akár az egészet is: mondjuk 15 ezer yenes Baby LP + service fee + szállítás, tehát összesen 40-45 ezer forint, ebből a Baby ruhát EGL-en 100 dolcsiért (20 ezer forint) el lehetett adni, és volt még mellette masni, telefondísz miniminimini Usakumya, kardigán, zokni, totebag, kesztyű, ezektől szintén jó áron meg lehetett válni). A zoknis dolog pedig tényleg igaz, Chibi Tenshitől egy pár zoknit mindennel együtt 40 dolcsiért lehet kapni, ami 8000 Ft! Tehát nem éri meg kis tételben vásárolni, hanem csak nagy tőkével vagy GO keretében! A Bodyline karácsonyi akciója keretében 100 dollár felett ingyenes volt a posta, nagyon megérte akkor rendelni tőlük. A képen pedig a Baby 2010-es 15540 yenes csomagocskája látható, az Usakumyás kesztyűvel és táskával, csak hogy motiváljalak titeket, mennyire megéri egy LP.


Lucky Packekeről (köszönjük, Nana, ezt is ideírom)

Lucky packet már többször vettem, saját tapasztalatok:

1. Lucky pack időszakon kívül is egyes vidéki boltok a bolt alapításának az évfordulójára, vagy egy új bolt nyitásának alkalmából árulnak LP-ket. A bolti LP-k mindig jobbak, mert azt nem a központi raktárkészletből, hanem a bolt saját készletéből állítják össze. Simán lehet Baby vagy AatP lucky packben ezüst gyűrű, nyaklánc is, és akár a csomag értékének három-négyszeresét is beleteszik!

2. Egy lucky pack ára, mire hazaér, valóban 35-50 ezer forint, kiindulási ártól függően, és ezekben többnyire egy ruha van. Csak olyannal vállalj be lucky pack rendelést, akivel később nem fogsz összeveszni. Érdemes inkább nagy értékű (20-30 ezer yenes) csomagokat venni, mert ezekben több dolog van, amin lehet osztozni. Egy ruhát nem lehet félbevágni...

3. Az online lucky pack árusítás kétszer van egy évben, de egyrészt a vám és a drága posta miatt ezt nem is érdemes megkockáztatni, másrészt meg nagyon hamar el is fogynak. Később viszont sok japán lány, aki belenéz otthon, és konstatálja, hogy a csomagnak nem tetszik a színe, felteszi pár ezer yennel olcsóbban japán aukciós oldalra, és ott még esetleg azt is leírja, hogy mi a fő színe a dolgoknak, vagy összesen hány dolog és mik vannak benne. Sokkal jobb onnan vásárolni, mint spontán zsákbamacskázni...

4. A legfontosabb: a lucky pack-es ruhákból két fajta van - az egyik, ami a legkisebb és a legnagyobb loli lányra is egyformán jó (full húzott, vagy babydoll fazonú), VAGY, és itt jön a lutri, átlagos japán 9-es méretű, ami európai 34-36-osnak felel meg. Ez főleg az Alice and the Pirates esetében ciki, mert ott egy ruha mellbősége átlagosan 86 centi, a derékbőségük meg maximum 70... És nincs rosszabb, mint megvenni egy lucky packet, és eladni azért, mert nem jó a mérete.

5. A lucky packek árai nagyon rugalmasak. Elképzelhető, hogy egy bolti LP-t meg lehet venni 10500 yenért, és ezért van benne egy ruha, egy zokni, egy tote bag, egy blúz, meg egy fejdísz - közben meg három hónappal később 15400 yenbe kerül a honlapról rendelve ugyanez az összeállítás. Nem lehet előre kiszámolni!

6. Nem érdemes lucky packet venni a ruha miatt, egyrészt mert az ilyen csomagokba azt teszik bele, ami rosszul fogyott az üzletekből, amiből több maradt raktáron; másrészt ugye nagyon jó esélyed van kifogni mustársárga kockás asztalterítőnek álcázott ruhát, vagy éppenséggel barnát, cikláment is. Sokszor a kiegészítők nem is harmonizálnak a csomagban lévő ruha színével... Szerintem olyan csomagot érdemes venni, amiben sok kiegészítő és alapdarab van, pl. blúz, cutsew, masnik, tote bag-ek, mert ezeket arányaiban külön-külön nehezebb beszerezni. Ruhát bármikor vehet az ember magának olyan színben, fazonban és méretben, amilyenben neki tetszik, de kardigánt, bolerót, ékszereket és más dolgokat arányosan sokkal drágább külön megvenni (lásd feljebb).

Amit én hozzátennék: az Angelic Prettynél 2010-ben amolyan what you see is what you get LP-k voltak, mert azok a cuccok voltak benne, amiket a képen láthattunk., de nem mindig ez a helyzet. És igen, a méretekre érdemes ügyelni (4. pont), mondjuk ez elsősorban nem nekem szól, viszont tudom, hogy nem lehet mindenki japán 9-es méret. Egyébként ha többen vesztek egy LP-t, és mondjuk nem lehet előre sejteni, mi lesz benne, akkor előtte mindenki írja fel a prioritásait, és ehhez tartsa is magát! Tehát pl. ha én azt írom fel, hogy a Baby LP-ből a fehér Usakumyás telefondíszt kérem, te pedig azt írod fel, hogy a rózsaszínt, kibontjuk a csomagot és kiderül, hogy rózsaszín, akkor én szó nélkül átengedem neked az Usakumyát. Ha azt írom fel a listámra, hogy a menta, cseresznye és fehér, te pedig a kék, fekete és rózsaszín színű ruhákat preferálod, kibontjuk a csomagot és mondjuk mentazöld a ruha, akkor ahogy megbeszéltük, enyém a ruha, és ennek megfelelően osztozunk a többi cuccon. Természetesen az osztozkodás úgy zajlik, hogy a felesben vett LP-ből tényleg mindketten fele-fele arányban részesüljünk.

10 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon, nagyon hasznos ez a poszt, szerintem mindenkinek el kéne olvasnia!

  Annyit tennék még hozzá, ami szerintem kimaradt és az én saját tapasztalatom:

  1. Kevés tőkével ne hajtsunk vadiúj dolgokra. A 20-30 százalékkal leárazott márkás ruha még így is drágább, mint egy használt ruha.

  2. Mindent be lehet utólag szerezni, nincsenek "kihagyhatatlan" vásárlási lehetőségek. Egy ruha többször is, több színben is felbukkanhat egl sales-en vagy japán aukciós oldalon, ezért nem érdemes azzal beleugrani, hogy "ez csak most van".

  3. Szerintem a legfontosabb saját tapasztalat: minél olcsóbb egy adott loli dolog, amit megvennél, arányaiban annál drágább rajta a járulékos költség, ezért nem éri meg kis dolgokat egyesével venni. Csak két példa:
  - szeretnék venni egy vadiúj Baby zoknit. Mivel el akarom kerülni a vámot, shopping service-t használok. A 2500 yenes zoknira (5000 forint) ráfizetek minimum 400 yen service fee-t (800 forint), 4,5% paypal fee-t, ez már kapásból 3100 yen, és akkor még haza is postázod, ez további 1400 yen, vagyis megvetted a 2500 yenes zoknit 9000 forintért. Egy pár zoknit!
  - kinézel egy hajpántot Mobukun, ami mondjuk 1200 yenbe kerül. Mivel a Celgának dollárban kell fizetni, ez már alapból 15 dollár. Ha megnyered az auckiót, kell rá fizetned 10 dollár service fee-t, 10 dollár belföldi postát, 2 dollár bankköltséget, és ugyancsak minimum 14 dollár rá a nemzetközi posta. Vagyis az 1200 yenes hajpántot megvetted 10 200 forintért!

  Japánból vásárolni, akár boltból, akár mobukuról, csak 5-10 000 yennél drágább, nehezen beszerezhető, ritka dolgot érdemes, de a legjobban ruhacsomagokat és lucky packeket éri meg venni. Ezekből ha valami nem tetszik, eladhatod, és legalább a csomag árának egy részét visszakeresed vele.

  VálaszTörlés
 3. Köszi, Nana, ezeket hozzáírom!

  VálaszTörlés
 4. Jó hogy ezeket leírtad/leírtátok! Számomra is nagyon hasznos volt.
  Lehet, hogy kicsit gáz, hogy nem tudom, de Lucky Packek csak augusztusban és januárban vannak?
  Mert még régebben azt mondta Kriszchan, ha összegyűlne mindkettőnknek annyi pénze, egy AP lucky packen szívesen osztozna velem. ÉS azért nem árt tudni, hogy mikor vannak. XD
  Amúgy, a Te postjaidat is úgy szeretem, Sakura! ^__^

  VálaszTörlés
 5. Köszi, hogy szereted a posztokat.
  Ha jól tudom, évközben is előfordulhatnak speckó LP-k, csak azokat sem olyan könnyű beszerezni... általában, mire megtudod, hogy volt, már el is fogyott. Meg attól is függ LP-t akartok, szoktak lenni kisebbek, nagyobbak.

  VálaszTörlés
 6. Azt akartam írni, attól is függ, milyen LP-t akartok:)

  VálaszTörlés
 7. Azok a speckó LP-k csak egyes boltokban kaphatóak, nem? Vagyis volt már ilyenre példa.
  Igazából még nem tudjuk mekkora.

  VálaszTörlés
 8. Igen, azt hiszem.

  Hát nézzétek, majd amelyik a legszimpibb lesz és ki is tudjátok fizetni. Olyan 10-12 ezer forintot mindenképp számoljatok rá a csomag árára. Angelic Prettynél pl. volt übernagy LP is, de szerintem a 21 ezer yenes volt a legjobb (mert abban volt plüssmaci), a Baby LP-kből a 15 ezer yenes.

  Ez egy régi poszt az Angelic Pretty LP-kről:

  http://tsukisakura.blogspot.com/search/label/Lucky%20Pack

  VálaszTörlés
 9. Én azt hiszem már a kezdetektől szeretnék egy Baby LP-t, szóval szerintem idén agusztusban megpróbálok venni egyet. :)

  VálaszTörlés
 10. Lucky packet már többször vettem, saját tapasztalatok:

  1. Lucky pack időszakon kívül is egyes vidéki boltok a bolt alapításának az évfordulójára, vagy egy új bolt nyitásának alkalmából árulnak LP-ket. A bolti LP-k mindig jobbak, mert azt nem a központi raktárkészletből, hanem a bolt saját készletéből állítják össze. Simán lehet Baby vagy AatP lucky packben ezüst gyűrű, nyaklánc is, és akár a csomag értékének három-négyszeresét is beleteszik!

  2. Egy lucky pack ára, mire hazaér, valóban 35-50 ezer forint, kiindulási ártól függően, és ezekben többnyire egy ruha van. Csak olyannal vállalj be lucky pack rendelést, akivel később nem fogsz összeveszni. Érdemes inkább nagy értékű (20-30 ezer yenes) csomagokat venni, mert ezekben több dolog van, amin lehet osztozni. Egy ruhát nem lehet félbevágni...

  3. Az online lucky pack árusítás kétszer van egy évben, de egyrészt a vám és a drága posta miatt ezt nem is érdemes megkockáztatni, másrészt meg nagyon hamar el is fogynak. Később viszont sok japán lány, aki belenéz otthon, és konstatálja, hogy a csomagnak nem tetszik a színe, felteszi pár ezer yennel olcsóbban japán aukciós oldalra, és ott még esetleg azt is leírja, hogy mi a fő színe a dolgoknak, vagy összesen hány dolog és mik vannak benne. Sokkal jobb onnan vásárolni, mint spontán zsákbamacskázni...

  4. A legfontosabb: a lucky pack-es ruhákból két fajta van - az egyik, ami a legkisebb és a legnagyobb loli lányra is egyformán jó (full húzott, vagy babydoll fazonú), VAGY, és itt jön a lutri, átlagos japán 9-es méretű, ami európai 34-36-osnak felel meg. Ez főleg az Alice and the Pirates esetében ciki, mert ott egy ruha mellbősége átlagosan 86 centi, a derékbőségük meg maximum 70... És nincs rosszabb, mint megvenni egy lucky packet, és eladni azért, mert nem jó a mérete.

  5. A lucky packek árai nagyon rugalmasak. Elképzelhető, hogy egy bolti LP-t meg lehet venni 10500 yenért, és ezért van benne egy ruha, egy zokni, egy tote bag, egy blúz, meg egy fejdísz - közben meg három hónappal később 15400 yenbe kerül a honlapról rendelve ugyanez az összeállítás. Nem lehet előre kiszámolni!

  6. Nem érdemes lucky packet venni a ruha miatt, egyrészt mert az ilyen csomagokba azt teszik bele, ami rosszul fogyott az üzletekből, amiből több maradt raktáron; másrészt ugye nagyon jó esélyed van kifogni mustársárga kockás asztalterítőnek álcázott ruhát, vagy éppenséggel barnát, cikláment is. Sokszor a kiegészítők nem is harmonizálnak a csomagban lévő ruha színével... Szerintem olyan csomagot érdemes venni, amiben sok kiegészítő és alapdarab van, pl. blúz, cutsew, masnik, tote bag-ek, mert ezeket arányaiban külön-külön nehezebb beszerezni. Ruhát bármikor vehet az ember magának olyan színben, fazonban és méretben, amilyenben neki tetszik, de kardigánt, bolerót, ékszereket és más dolgokat arányosan sokkal drágább külön megvenni (lásd feljebb).

  VálaszTörlés