2009. november 16., hétfő

A sweet lolita stílus

A sweet lolita (amaloli) stílus az egyik legkedveltebb a lolita stílusirányzatok közül. Főként a rokokó és a viktoriánus korszak öltözködési szokásait vette át. Jellemző rá a cuki, kislányos megjelenés és a pasztellszínek használata. A leggyakoribb színek a következők: rózsaszín, fehér, babakék, mentol, halványlila, sárga. Az öltözékeket sok csipke, szalag, masni és színes printek díszítik. A tervezők leginkább a mesék világából (pl. Alice Csodaországban) merítenek, de felhasználják a hagyományosan cukinak tartott motívumokat is (gyümölcsök, sütik, cukorkák és más édességek, játékok, szívecskék, virágok, állatkák). A kiegészítők is ennek jegyében születnek. Gyakori a cuki motívummal díszített hajráf, a tiara és az óriásmasni, a táskák többsége szív - , korona - és eperalakú, illetve gyakoriak a plüssállatokat mintázó táskák. Ami pedig a sweet loli sminket illeti: a pasztellszínű, természetes hatást keltő smink ajánlott. A stílus lényege, hogy hercegnőnek érezhessük magunkat.

A legnagyobb sweet lolita márkák a következők:

Angelic Pretty

Az Angelic Pretty 1979-ben alakult. Mára az egyik legnagyobb, világszerte ismert lolita divatcéggé nőtte ki magát. Gyönyörű sweet lolita stílusú ruhákat és kiegészítőket gyárt, melyeken sok csipke, fodor és masni van. Nemcsak japán, hanem angol nyelvű oldaluk is van. Két leghíresebb tervezőjük neve Maki és Asuka. Maki Saitama prefektúrából származik. Amikor megmutatta rajzait az Angelic Pretty-nek, azonnal munkát ajánlottak neki. 2003 óta dolgozik a cégnél. Fő feladata a zoknik tervezése. Asuka Kanagawa prefektúrában született. 2001-ben kezdett el dolgozni az Angelic Pretty-nél. Ő is egyike a fődesignereknek, leginkább cipőket, táskákat és napernyőket tervez.


Baby, The Stars Shine Bright

A céget Akinori Isobe és a felesége, Fumiyo alapították 1988-ban. Főként sweet lolita stílusú ruhákat gyártanak. Ma már nem csak Japánban van Baby bolt, hanem Párizsban is, sőt 2009 augusztusában San Franciscóban is nyitottak egy üzletet. A Baby The Stars Shine Bright nevet (röviden BTSSB) az Everything But The Girl együttes egyik albumának címe inspirálta. A Baby-nek több alága is van, ilyen például az Alice and The Pirates vonal, amely inkább a pirate és a pirate-punk vonalat követi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése